Bez antioxidantov by väčšina buniek, a tým pádom aj celé ľudské telo, nemohlo správne fungovať a dosahovať jednu z najdlhších priemerných dĺžok života v živočíšnej ríši.

V čom spočíva antioxidačná ochrana buniek a čo by sa s telom stalo, keby antioxidanty k dispozícii vôbec nemalo? Poďte odhaliť tajomstvo v poslednej dobe stále viac skloňovaných antioxidantov a ich skutočného významu pre telo.

V tomto článku sa dozviete:

  • Na akom princípe antioxidanty fungujú.
  • 7 hrozieb, ktoré by telu hrozili pri absencii antioxidantov.

Antioxidanty ako ochrancovia buniek pred poškodením

V dôsledku metabolických procesov aj vonkajšej záťaže dochádza k oxidatívnemu stresu, kedy vznikajú voľné kyslíkové radikály. Tieto nestabilné molekuly ohrozujú a poškodzujú zdravé bunky. Našťastie si ľudský organizmus dokáže s nadbytkom voľných radikálov pomerne dobre poradiť pomocou antioxidantov, ktoré ich dokážu ľahko neutralizovať, aby nemohli spôsobovať škody. V praxi fungujú antioxidanty ako také spomalenie procesu korózie, ktorá postupne vzniká a s vekom vzrastá, v jednotlivých tkanivách ľudského tela.

Antioxidantov existuje obrovské množstvo a veľkú časť z nich prijímame zo stravy alebo vhodne zvolených doplnkov. Zaujímavosťou je, že ľudské telo si dokáže antioxidačné enzýmy samo vyrobiť, čo iné živočíšne druhy nedokážu. S pribúdajúcim vekom však ich produkcia klesá a telo sa stáva náchylnejšie k dopadom starnutia.

A čo všetko by sa stalo, keby si ľudské telo antioxidanty nedokázalo vyrobiť a neprijímali by sme ich ani zo stravy?

#1 Zvýšené riziko očných chorôb

Predovšetkým antioxidanty luteín a zeaxantín tvoria antioxidanty, ktoré sa koncentrujú v očiach, kde ich úloha spočíva v odvrátení či výraznom spomalení rozvoja niektorých chorôb, konkrétne šedého zákalu, makulárnej degenerácie či retinopatie. [2]

#2 Zrýchlené starnutie pokožky, tvorba vrások

Bez antioxidantov bunky pokožky rýchlejšie starnú a chýba im aj dostatočná produkcia podporných látok zaisťujúcich pevnosť a elasticitu kože, čo sa prejaví zvýšenou tvorbou vrások. Dostatočné množstvo antioxidantov, kľúčových na produkciu kolagénu a elastínu, dostatočnú hydratáciu a opravné procesy, je pritom dobré dopĺňať nielen vnútorne, ale aj zvonku napríklad v podobe pleťového séra s vitamínom C či prírodným retinoidom bakuchiolom. [3]

TIP: Prečítajte si viac o bakuchiole, ktorý je viac než len prírodná alternatíva retinolu.

#3 Poškodenie mozgu a rozvoj neurodegeneratívnych porúch

Náchylnosť mozgu k poškodeniu môže zvyšovať nedostatok antioxidantov, ktorých úloha spočíva v znižovaní zápalu. Ak antioxidanty chýbajú, rýchlejšie dôjde k rozvoju neurodegeneratívnych porúch, ako sú Alzheimerova či Parkinsonova choroba, amyotrofická laterálna skleróza (ALS) či niektoré psychiatrické poruchy. [1]

 

Z pohľadu ochrany mozgu si zaslúži veľkú pozornosť predovšetkým najsilnejší prírodný antioxidant astaxantín, ktorý sa podobne ako resveratrol dokáže efektívne dostať do mozgu z krvi aj napriek účinnej bariére.

#4 Zhoršený výkon obranyschopnosti

Imunitný systém využíva oxidatívny stres na likvidovanie patogénov, lenže aby mohol celý proces správne fungovať bez nežiaducich vedľajších prejavov, musí byť v rovnováhe. Pri boji s chorobou totiž môže telo nasadiť tak silnú obranu, že zvýši oxidatívny stres až príliš a dochádza k poškodeniu aj „dobrých“ buniek. Aj preto má telo počas choroby zvýšenú spotrebu antioxidantov, ako sú predovšetkým vitamín C, vitamín E, beta karotény či zinok. [4]

#5 Vyššie riziko poškodenia pečene

O vlastnú produkciu antioxidantov, konkrétne glutatiónu, sa z veľkej miery stará pečeň. Aj samotné pečeňové bunky však potrebujú ďalšie druhy antioxidantov, napríklad curcumín, kvercetín či naringin pre efektívnejšiu regeneráciu, obnovu a ochranu pred poškodzovaním oxidatívnym stresom. [5]

#6 Výrazná hrozba rozvoja rakoviny

Čím viac buniek je poškodených oxidatívnym stresom, tým vyššie je riziko, že niektorá z nich spustí v dôsledku chyby pri zničení nekontrolovateľné rakovinové bujnenie. Takže pokiaľ antioxidanty ochránia čo najviac buniek, fungujú ako jeden z možných mechanizmov prevencie proti rakovine. [6]

#7 Poškodenie DNA

Voľné radikály môžu poškodiť genetickú informáciu, kedy cielia predovšetkým na zraniteľnú nukleovú bázu guanín. Výsledkom toho môžu nastávať v zásade všetky vyššie uvedené problémy – bunky sa delia so zlou genetickou informáciou, čo môže viesť k neurodegeneratívnym a kardiovaskulárnym ochoreniam, rýchlejšiemu starnutiu aj možným zmenám vedúcim k rakovine. [7]

 

O dôležitosti antioxidantov rozhodne nie je pochýb. Na príkladoch, čo všetko by telu hrozilo bez ich ochranného pôsobenia jasne vidíme, že práve tieto látky môžu stáť za udržaním zdravia aj v dnešnej náročnej dobe a v pokročilejšom veku.

Vedeli ste o dôležitosti antioxidantov? Čo by vás o tejto téme zaujímalo viac? Budeme veľmi radi, keď nám dáte vedieť.

 


  1. Neuroprotective Effect of Antioxidants in the Brain, 2020 Oct.
  2. Antioxidants and vision health: facts and fiction, 2014 Mar.
  3. Antioxidants in dermatology, 2017 May.
  4. Dietary antioxidants: immunity and host defense, 2011.
  5. Antioxidants in liver health, 2015 Aug.
  6. Antioxidants and Cancer Prevention
  7. Oxidative DNA Damage & Repair: An Introduction, 2017 Jun.
Autor: Šárka Stuchlíková
Tisk