Květový Med Manuka MGO™? 100+ 250 g


Květový Med Manuka MGO™? 100+ 250 g
Med manuka má mať príslušný rozsah vodivosti, výnimočnú chuť označovanú ako minerálnu, mierne horkú; silne aromatickú vôňu s citeľnými tónmi vlhkej zeme a vresu; s prítomnosťou peľu charakteristického pre kríky Manuka a aktívnych zložiek vrátane metylglyoxalu (MGO®).
Čo je Med Manuka?
Med manuka má mať príslušný rozsah vodivosti, výnimočnú chuť označovanú ako minerálnu, mierne horkú; silne aromatickú vôňu s citeľnými tónmi vlhkej zeme a vresu; s prítomnosťou peľu charakteristického pre kríky Manuka a aktívnych zložiek vrátane metylglyoxalu (MGO®).
V roku 2013 za účasti vlády Nového Zélandu bola zriadená pracovná skupina, ktorá mala definovať kritériá pre klasifikáciu včelích produktov označovaných ako medy Manuka. Podľa štúdie z júla 2014 sú medy Manuka medy homogénne, ktoré vznikli iba na území Nového Zélandu v dobe, ktorá sa zhoduje s obdobím kvitnutia kríkov Manuka a ktorý je tvorený v drvivej väčšine z nektáru rastlín druhov Leptospermum scoparium.
Odkiaľ pochádza?
Medy Manuka v porovnaní s inými európskymi a tropickými medmi sa vyznačujú predovšetkým domorodým pôvodom. Vznikajú iba v niekoľkých málo oblastiach Nového Zélandu, ktoré sú prirodzeným miestom výskytu vzácnych kríkov rodu Leptospermum scoparium.
Čo je MGO®?
MGO® je skratkou metylglyoxalu - prirodzenej látky, ktorú vedci uznávajú ako charakteristickú zložku medov Manuka, ktoré sa vďaka jej vysokému obsahu odlišujú od iných medov dostupných na trhu. Výskum zloženia medov Manuka a metylglyoxalu viedol prof. Thomas Henle z Technickej univerzity v Drážďanoch - jeden z popredných výskumných pracovníkov v oblasti výživy. Závery prof. Henleho podporili novozélandskí vedci, okrem iného prof. Molan, predchádzajúci priekopník vo výskume medov Manuka. Týmto spôsobom vznikla metóda merania a označovania kvality medov Manuka - MGO®.
Spoločnosť Manuka Health New Zealand je priekopníkom a vedeckým lídrom v oblasti metódy MGO® a popredným vývozcom vysoko kvalitných medov Manuka. Ako prvá zaviedla označenie obchodnej kvality medov Manuka metódou merania metylglyoxalu - MGO® (od roku 2007) a mala vplyv na vedecké a administratívne práce súvisiace s kvalitou medu Manuka na Novom Zélande a vo svete (www.manukahealth.co.nz).
Med Manuka MGO® 100+
Med obsahuje účinnú látku metylglyoxal prekračujúcu 100 mg/kg (prirodzená zložka vyskytujúca sa vo významných množstvách iba v niektorých medoch Manuka).
Zloženie: 100% med z kra Manuka
Nutričné hodnoty | v 100 g | v 5 g* |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1400 kJ / 334 kcal | 70 kJ / 16,7 kcal |
Tuk | 0 g | 0 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 0 g | 0 g |
Sacharidy | 82,1 g | 4,1 g |
z toho cukry | 82,1 g | 4,1 g |
Bielkoviny | 0,3 g | Zanedbatelné množství |
Soľ | 0,04 g | 0,002 g |
Methylglyoxal | >40 g | >2 mg |
*5 g (čajová lyžička)=1 porcia. Balenie obsahuje 50 porcií.
Balenie: 250 g
Podmienky skladovania: Skladujte pri izbovej teplote.
Dávkovanie Medu Manuka MGO® 100+:
Med je najlepšie jesť ráno na lačno 2 až 3 lyžičky alebo 1 lyžičku 2 až 3-krát denne pol hodiny pred jedlom. Med sa ideálne hodí ako prísada do jedál a nápojov.
Vedecký potvrdené vlastnosti
Po dlhú dobu boli jedinečné vlastnosti medu Manuka rozpoznávané a merané pri skúškach, ktorých výsledky mali veľké odchýlky a skutočný zdroj vlastností medu Manuka zostal neznámy po takmer 15 rokov. Až v roku 2008 skupina vedcov pod vedením profesora Thomasa Henleho na Technickej univerzite v Drážďanoch v Nemecku vykonala skúšky, vďaka ktorým dnes môžeme skúmať kvalitu medu Manuka so skutočnou vedeckou presnosťou.
"Prvýkrát sme schopní jasne konštatovať, že za jedinečné vlastnosti medu Manuka je priamo zodpovedný prirodzene sa v ňom vyskytujúci metylglyoxal." - Profesor Thomas Henle, Dresden University of Technology, 2008
(publikované v časopise Molecular Nutrition and Food Research, v januári 2008 roku: originálny text v angličtine)
Rovnaké vedecké štúdie preukázali, že Med Manuka MGO® je jediným doposiaľ potravinárskym výrobkom na svete, v ktorom bol objavený významný obsah prirodzene sa vyskytujúceho metylglyoxalu - na úrovni od 30 mg/kg do 800 mg/kg. Na porovnanie, obsah tejto zložky v iných medoch dostupných na svete je v priemere 3,1 mg/kg.
Profesor Thomas Henle odporúča konzumáciu medu s obsahom minimálne 100 mg metylglyoxalu na kg (MGO®100+).
Produkt | Methylglyoxal, mg/kg |
Med Manuka | 30-800 + |
Iné medy | 0-10 |
Iné potraviny | 0-50 |
Med Manuka nie je liekom ani náhradou lieku. V prípade liečby choroby sa odporúča obrátiť sa a zostať v jeho starostlivosti.

Diagnóza diabetes - základné informácie nielen pre cukrovkárov
Cukrovka alebo diabetes je jedno z ďalších chronických ochorení, pri ktorom zažívame v modernej spoločnosti nebývalý nárast. Ako je to možné? Veď ešte pred pár desiatkami rokov išlo o ochorenie pomerne výnimočné a pritom dnes pravdepodobne každý pozná aspoň jedného cukrovkára vo svojom okolí. Situácia teraz dokonca vyzerá tak, že podľa štatistík si týmto ochorením prechádza okolo 8,5 % celej európskej populácie, čo vyjadrené konkrétnymi číslami znamená vyše 56 miliónov európskych diabetikov.

Rebarborový koláč
Hlásíme zahájení rebarborové sezony! Tento rebarborový koláč je křehký a každé sousto se rozplyne na jazyku. Kyselá chuť rebarbory se dokonale snoubí se sladkou chutí kokosového cukru.

Golden milk
Golden Milk je opravdový zázrak! Jedná se o lahodný teplý kurkumový nápoj připravený z rostlinného či normálního mléka. Pokud jste ještě tento osvěžující nápoj neochutnali, zkuste si vyrobit rovnou domácí verzi. Ještě nás pár chladných dnů čeká a Golden Milk díky kurkumě krásně prohřeje organismus.