Svet pozná jablčný ocot už vyše 10 000 rokov. Hippokrates ho predpisoval na kašeľ a prechladnutie a Krištof Kolumbus ho vozil na lodiach ako prevenciu skorbutu. Poďme si pripomenúť, čím je tak výnimočný a prečo by nemal chýbať vo vašej domácnosti.

V tomto článku sa dozviete:

  • Čím „škaredší“, tým blahodarnejší.
  • #5 dôvodov, prečo je jablčný ocot prospešný pre zdravie

 

Prastarý jablčný ocot v modernom svete

Po stáročia je označovaný za zázračný elixír mladosti, ale nie každý z nás sa s jeho benefitmi skutočne zoznámi. Surová, prírodná podoba jablčného octu totiž z obchodov takmer vymizla. Predajcovia reagujú na fakt, že spotrebitelia nakupujú prevažne očami a nefiltrovaný jablkový ocot s kalnou usadeninou na dne nevyzerá práve lákavo. Kto však nefiltrovaný, nepasterizovaný, „živý“ ocot pozná, tak vie, že na prvý pohľad je síce nepekný, ale je o to blahodárnejší!

Kvalita sa oplatí

Jablčný ocot sa vyrába z čerstvých rozdrvených jabĺk, kedy sa za pomoci baktérií typu Acetobacter kvasia jablčné cukry na alkohol a alkohol zase na kyselinu octovú. Čisto číry a pre komerčný predaj atraktívny ocot sa získava následným odfiltrovaním „všetkého, okrem kyseliny octovej”, zatiaľ čo nefiltrovaný ocot zostáva tak, ako je a stále „žije”. Má svoju matečnú kultúru plnú prospešných baktérií, ktorá ustavične pracuje, zreje a rozrastá sa. Prítomnosť matečnej kultúry značí, že ocot obsahuje okrem kyseliny octovej a probiotických baktérií aj všetky enzýmy, vitamíny a minerály z jabĺk.

A preto, ak máte možnosť, voľte pri nákupe jablčného octu radšej ten nefiltrovaný a nepasterizovaný, ktorého účinky využívali celé generácie našich predkov.

BIO a RAW jablkový ocot s matečnou kultúrou pre vás v Goodie máme!

nefiltrovany-jablecny-ocet-goodie
JABLČNÝ OCOT 500 ML
Stále zrejúci jablkový ocot sa vyrába bez akýchkoľvek prídavných látok, iba prirodzeným kvasením jabĺk z ekologicky čistej českej produkcie. Ako bonus má aj prirodzene neobmedzenú trvanlivosť!

 

Poďme si predstaviť všetky tie blahodárne a vedou potvrdené účinky nefiltrovaného jablčného octu!

#1 PROBIOTIKÁ PRE LEPŠIE TRÁVENIE A ZAŽÍVANIE 

Rovnako ako ostatné fermentované potraviny (kefír, kombucha, tempeh, natto…) je aj nefiltrovaný jablčný ocot plný zdraviu prospešných probiotík a preto má pozitívny vplyv na rovnováhu črevného mikrobiomu.

Vďaka antimikrobiálnym vlastnostiam tiež efektívne lieči bakteriálne infekcie tráviacej sústavy (E. coli, Staphylococcus aureus, Candida albicans…) a poskytuje úľavu pri bolestiach žalúdka a pálení záhy [1].

#2 REGULÁCIA HLADINY CUKRU V KRVI

Nefiltrovaný jablčný ocot pomáha predchádzať prudkému nárastu hladiny cukru v krvi po jedle plnom sacharidov. V tomto smere môže pôsobiť aj ako rýchla prvá pomoc - jablčný ocot podaný ihneď po konzumácii jedla s vysokým glykemickým indexom môže znížiť hodnotu glukózy v krvi až o 50 % [2].

Zároveň zlepšuje citlivosť na inzulín, potláča aktivitu disacharidázy a zvyšuje koncentráciu glukóza-6-fosfátu v kostrovom svalstve a to v miere, ktorá je porovnateľná s účinkami liekov na báze akarbózy alebo metformínu [2].

#3 STAROSTLIVOSŤ O KARDIOVASKULÁRNY SYSTÉM

Pektín prítomný v nefiltrovanom jablčnom octe znižuje počet triglyceridov v krvi, čím predchádza hromadeniu tuku v tepnách. Súčasne znižuje hladinu „zlého“ LDL cholesterolu, zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu a výrazne tak znižuje riziko srdcových ochorení [3].

#4 VÝŽIVA PRE KĹBNY APARÁT

Materská kultúra jablčného octu pomáha svojou antioxidačnou činnosťou chrániť bunky a tkanivá pred poškodením voľnými radikálmi a vďaka značnému obsahu minerálov zároveň podporuje obnovu pevnosti kostí. Nefiltrovaný jablčný ocot tak môže v niektorých prípadoch zmierniť príznaky degeneratívnych chorôb kĺbového aparátu ako je reumatoidná artritída, artróza alebo osteoporóza [4].

#5 PODPORA CHUDNUTIA

Surový jablčný ocot je skvelým pomocníkom pri chudnutí. Potláča nadmernú chuť do jedla, spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a tým prispieva k úbytku hmotnosti aj k samotnej redukcii brušného tuku [5].

Ako tieto účinky dosiahnuť? 

Terapeuticky je vhodná 1 polievková lyžica denne, ideálne primiešaná do vody ako pitná kúra, kvôli silnej kyslosti. Okrem toho je tiež skvelý na bežné využívanie v kuchyni a neprekonateľný v dochucovaní pokrmov. Zvýrazní chuť šalátových zálievok ale aj kvalitného mäsového vývaru. Rovnako tak by nemal chýbať v omáčkach a bez jablčného octu nedocielite ani špecifickú chuť domáceho kečupu.


ZAUJÍMAVOSŤ: Jablčný ocot má aj veľa kozmetických výhod a účinkov. Obnovuje prirodzené pH pokožky, ničí všetky patogénne baktérie aj plesne ohrozujúce kožu, blahodárne pôsobí na zmäkčenie popraskanej kože na pätách… ale o tom zase nabudúce



Ako potvrdzuje aj veda, nefiltrovaný jablčný ocot má antivírusové, antibakteriálne, antimykotické aj antimikrobiálne účinky a je takou „medicínou na všetko“. Dajte nám vedieť, či predčil vaše očakávania!




1. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression, Darshna Yagnik and collective, www.nature.com, published online 29 January 2018
2. Vinegar Improves Insulin Sensitivity to a High-Carbohydrate Meal in Subjects With Insulin Resistance or Type 2 Diabetes, Carol S. Johnston and collective, diabetesjournals.org, published online January 01 2004
3. Vinegar: Medicinal Uses and Antiglycemic Effect, Carol S. Johnston and collective, ncbi.nlm.nih.gov, published online 2006 May 30
4. APPLE CIDER VINEGAR CAN RELIEVE ARTHRITIS AND JOINT PAIN, Chiro-Med Rehab Centre, chiro-med.ca
5. Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects, Tomoo Kondo and collective, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, published online 2009 Aug 7



Autor: Nicola Trompischová
Tisk