Teplota už atakuje letné hodnoty, čo so sebou nesie príliv energie aj zmenu našich chutí. Ak sa povie „teplo“, mnohým z nás sa vyjavia exotické plodiny. V našom podnebnom páse síce kokosy nerastú, ale užívať si ich môžeme po celý rok. Stojí preto za to si pripomenúť, ako skvele multifunkčné plodinou to sú.

V článku sa dozviete:

  • Faktické a zaujímavé informácie o kokose
  • Prečo je zdravý
  • Kde všade sa používa a na čo je dobrý

Pár faktických a zaujímavých informácií o kokose

Kokos, tvar jeho orecha a tiež jeho chuť a vôňu zrejme všetci poznáme. Čo ale nejaké ďalšie faktické informácie? Kokosovník patrí do čeľade palmovitých a je jediným druhom rodu Cocos.

Vedeli ste, že kokosový orech v skutočnosti nie je orech, ale kôstkovica? Rastie predovšetkým na pobreží tropických oblastí a je tak trochu kultúrnou ikonou trópov (spomeňte si na všetky palmičky s kokosmi v spojitosti s letnými dovolenkami – to je presne ono). V súčasnosti je považovaný za prirodzene najrozšírenejší ovocný strom na planéte.

ZAUJÍMAVOSŤ: Názov pochádza z portugalského slova coco, čo znamená ,,hlava” alebo ,,lebka”. Tri zárezy na škrupine kokosového orecha totiž pripomínajú rysy ľudskej tváre.

Kokos má v určitých spoločnostiach kultúrny a náboženský význam. Považujú si ho predovšetkým v západnom Pacifiku, kde sa objavuje v mytológiách, piesňach aj ústnych tradíciách. Nie je to žiaden div – kokos je skutočne výnimočný. K tomu sa ale ešte len dostaneme... 

Prečo je kokos zdravý

Kokosové orechy obsahujú predovšetkým tuk (jeho podstatná časť je vo forme triglyceridov so stredne dlhým reťazcom, ktoré metabolizujeme odlišne ako iné druhy tuku – absorbujeme ich priamo z tenkého čreva a rýchlo z nich získavame energiu) a bielkoviny.

Zaujímavé je aj množstvo obsiahnutého mangánu, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí a metabolizmus sacharidov, cholesterolu a bielkovín. Okrem toho sú kokosy bohaté aj na meď a železo (a to má oi vplyv na tvorbu našich červených krviniek).

Niektoré štúdie naznačujú, že kokosový olej môže znižovať rast rôznych typov baktérií alebo to, že vďaka obsiahnutým zdravým tukom, vláknine a antioxidantom môže potenciálne podporovať kontrolu hladiny cukru v krvi. Obšírnejšie výskumy ale zatiaľ chýbajú.  

Praktické využitie v rôznych oblastiach života

Že je kokos super, je jasné. Jeho používanie nie je nuda. Kde všade má svoje miesto?

  • Na jedenie a pitie

Môžeme si ho pridávať do raňajkových kaší a naše mamičky v ňom obaľujú pečivo. Nás na ňom baví napríklad to, že vie dodať príjemnú chuť pikantným pokrmom. Jeho textúra aj chuť sa hodí do kari, k rybám (napríklad aj na obaľovanie kreviet – skúste!) či jedlám z ryže.


Strouhaný kokos GOODIE

STRÚHANÝ KOKOS 300 G

Vyskúšajte si ho pridať do smoothie alebo použiť na výrobu rastlinného mlieka.


Kokosová voda z mladého kokosu GOODIE

KOKOSOVÁ VODA Z MLADÉHO KOKOSU BIO 1 L

Poriadne hydratuje (napríklad pri hnačkách, v tehotenstve alebo ak bolí hlava) a odporúča sa aj pri chudnutí.

 

Kokosová mouka BIO GOODIE

KOKOSOVÁ MÚKA BIO 200 G

Prirodzene bezlepková, s výborným nutričným profilom a skvelá ako náhrada pšeničnej múky. 

A čo potom kokosový cukor, čokoláda s kokosom, kokosový krém (máme aj malinový) alebo kokosové mlieko? Nie je žiadny div, že sa o kokose skladajú piesne!  

  • V kozmetike

Ohlas kokosu pri skrášľujúcich rituáloch je známy už od dávnych vekov. Najviac je cenený predovšetkým z neho vyrobený olej. Jeho nespornou výhodou je fakt, že sa rýchlo vstrebáva. Prečo sa ale mazať práve ním? Uvádza sa, že pomáha predchádzať tvorbe vrások a celkovo zabraňuje predčasnému starnutiu pokožky, urýchľuje regeneráciu (odporúčame ho napr. na jazvy a strie) a je výborný aj na masáže, pretože uvoľňuje stuhnuté svaly. 

KOKOSOVÝ OLEJ BIO RAW 300 ML 

Náš olej sa spracováva do 90 minút od rozlúsknutia orecha. Okrem kúpeľne (niekto si s ním aj čistí zuby alebo ho používa na umývanie intímnych partií) ho využijete aj v kuchyni – pre svoj vysoký bod dymivosti je ideálny na vyprážanie a pečenie.  

  • V domácnosti a ako dekorácia

Vnútro kokosového orecha (kôstkovice, pardon) je jedna vec, svoje využitie ale nachádza aj škrupina. Práve ona slúžila ako jedna z vôbec prvých misiek na potravu. A pretože je kokos strom, využíva sa aj jeho drevo. A kokosy sú vo finále nielen funkčné, ale aj pekné. 

 

Kokosová miska GOODIE

KOKOSOVÁ MISKA NATURAL HRUBÁ

Nielen na servírovanie jedla, ale tiež napríklad na prípravu pleťových masiek alebo ako odkladacia miska na čokoľvek. Kokos je univerzálny, rovnako ako použitie jeho škrupiny.

 

Kokosová lžíce GOODIE

KOKOSOVÁ LYŽICA

Ručne vyrobená masívna lyžica z kokosového dreva, ktorá sa hodí na jedenie a miešanie všetkého, čo nemá prísť do styku s kovom.

 

Kokos je skrátka geniálny. Spestrite si s ním svoje dni aj vy – trochu exotiky si môže dovoliť každý z nás. Táto je navyše ekologicky zodpovedná a s dobrou karmou.



Autor: Lída Dubinská
Tisk