Granola pod drobnohľadom: Definícia, história a nutričné fakty
Všade sa to opakuje – základom zdravia býva vyvážená a na živiny bohatá strava. Čo ale stále jesť? A aké jedlo hneď z kraja dňa zasýti a dodá energiu? Granola je jednou z možností.
Čo to je granola
Granola je pre mnoho ľudí klasickou časťou raňajok. Pretože sa dobre prenáša a je trvanlivá, môže byť aj zdravou desiatou. Obvykle sa skladá z ovsených vločiek, drvených orechov a medu, jej súčasťou však môže byť takmer čokoľvek rastlinného. Niekedy sa do nej teda pridáva sušené ovocie, ako sú hrozienka a datle a cukrovinky, najčastejšie čokoláda. Pre granolu je typická jej chrumkavosť, ktorá vzniká spečením jednotlivých ingrediencií.
Preslávená cereálna pochúťka a jej pôvod
Jednotlivé zdroje sa v detailoch rozchádzajú, príbeh granoly si ale dovolíme parafrázovať. Granolu v podobe ovsených vločiek a grahamovou múkou vymyslel Američan, lekár James Caleb Jackson. Stalo sa tak v roku 1863. Podával ju vtedy hosťom jedného sanatória a podľa jej štruktúry ju nazval granula. Pár rokov na to prišiel s podobným konceptom John Harvey Kellogg, neskôr slávny výrobca obilnín. Aby sa vyhol súdnym sporom s Jacksonom, zmenil jedno z písmen a vznikla granola, ako ju dnes poznáme.
Reklama z roku 1893 na Kelloggovú granolu
zdroj: Wikipedia
granola vs. müsli
Granola sa čoskoro stala jednou z najobľúbenejších amerických raňajok. Jej popularita pretrváva. Je však dôležité podotknúť, že müsli tu bolo o niečo neskôr - okolo roku 1900 ho vymyslel švajčiarsky lekár Maximilian Bircher-Benner. V jeho nemocnici tvorila hlavnú časť liečby strava bohatá na čerstvé ovocie a zeleninu. Táto zmes z obilnín a ovocia tamojších pacientov natoľko oslovila, že sa jej sláva rýchlo rozšírila. Na rozdiel od granoly prísady v müsli nie sú sladené a pečené, ale zostávajú surové a sypké. Typicky sa jedná o mix ovsa, orechov, semien a sušeného ovocia. Odporúča sa ich cez noc namočiť v mlieku, vode (alebo aj džúse) a podávať studené (veľmi populárne sa preto stali tzv. overnight oats). Obe cereálne zmesi skvele chutia s jogurtom, mliekom alebo aj len tak. Fungujú aj ako dobrá posýpka rôznych dezertov. Keďže oba druhy cereálnych produktov obsahuje prevažne rovnaké prísady, ich nutričné hodnoty sú relatívne podobné. Granola spravidla obsahuje viac sacharidov, cukrov a vo výsledku aj kalórií. Záleží na preferenciách každého stravníka, ale obvyklá porcia granoly je menšia ako porcia müsli. Granola pokrm skôr sprevádza, kým müsli tvorí jeho jadro.
Je granola zdravá?
Granola je energeticky výdatná. Je bohatá na bielkoviny, vlákninu a mikroživiny. Môže obsahovať železo, horčík, zinok, meď, selén, vitamíny sk. B a vitamín E. Jej nutričný profil sa však nedá generalizovať, pretože sa líši v závislosti od konkrétnych použitých prísad. Všeobecne sa dá povedať, že granola s väčším množstvom sušeného ovocia alebo pridaným sladidlom má prirodzene vyšší obsah cukrov. Druhy produktov na báze orechov a semien majú podstatnejší obsah bielkovín. Tie granoly, ktoré obsahujú viac celých zŕn, potom pochopiteľne obsahujú vyššie množstvo vlákniny. Hoci o granole existuje len málo vedeckých výskumov, ich bežné prísady (napríklad ovos, ľanové semienka, chia, mandle) sú pre zdravie prínosné.
Pri nákupe ale rozhodne odporúčame starostlivo skúmať zloženie. Častokrát totiž prekvapia obsiahnuté rastlinné oleje, palmový tuk a orechové maslá. Majú svoju funkciu – pomáhajú prísady viazať, dodávajú chuť a asistujú pri opekaní, pokrmu však dodávajú prebytočné kalórie. Jesť väčšie množstvo môže viesť k nežiaducemu príbytku hmotnosti. A potom je len krok k obezite a metabolickým ochoreniam.
Granola od GOODIE
Naše granoly sú poctivé, plné orieškov, sušeného ovocia a kvalitných ingrediencií. Dosladzujeme výberovými prírodnými sladidlami a chrumkavosť získavame vďaka olejom vysokej kvality. Každé raňajky sú s nimi chuťovým zážitkom.
Granola - biela čokoláda 300 g
Jej delikátnu a vyváženú chuť sme vyladili do dokonalosti.
Pre milovníkov kontrastnej chuti.
Granola - čokoládovo čokoládová 300 g
Čokoláda má priameho konkurenta – našu granolu.
Granola - čokoládová by Lily Marvanová 300 g
Od našej milej ambasádorky, autorky mnohých receptov a kuchárky.
Jete granolu? A aká je vaša obľúbená? Tešíme sa na všetky názory! :)