Preč je doba, kedy arašidové maslo jedli iba vo filmoch. Pulty obchodov sú teraz plné jeho alternatív. Nehovorí sa im už maslá, ale krémy – napríklad mandľové, kešu, kokosové či pistáciové. Kto má rád nevšedné chute, ocení najrôznejšie mixy. Niet divu, že ich obľuba stúpa, sú totiž nielen chutné, ale keď sa jedia s mierou, aj veľmi zdravé. 

Chutná súčasť zdravého jedálnička

Každá porcia orechového krému je skvelým zdrojom zdraviu prospešných látok. Čo druh orecha, to iné nutričné hodnoty, ich prínosy ale môžeme zovšeobecniť:

1. Obsahujú veľa živín

Orechy a semená sú vlastne také nutričné superhviezdy. Skladajú sa z tukov, ktoré posilňujú kardiovaskulárny systém, bielkovín, vďaka ktorým zaženiete hlad a vlákninu, ktorá poteší črevá. Okrem iného telu dodávajú nutnú dávku zinku podporujúcu imunitný systém, rovnako ako železo a horčík.

2. Pomáhajú regulovať telesnú hmotnosť

Orechy sú síce veľmi tučné, pokiaľ ich ale konzumujete v rozumnom množstve, príjemne nimi nakopnete svoj metabolizmus. Obsahujú totiž tuky v nenasýtenej forme a bielkoviny, ktoré na dlhú dobu príjemne zasýtia. A pretože sa budete cítiť plní, zjete menej iného jedla.

3. Podporujú mozgovú činnosť

Prídete si často unavení? Možno by ste do svojej stravy mali zaradiť viac orechov. Konzumácia orechov je spájaná s nárastom energie a s podporou kognitívnych funkcií. Uvádza sa, že pozitívne ovplyvňujú stavy depresie aj úbytok pamäťových schopností s pribúdajúcim vekom.

4. Bránia mnohým chorobám

Voči zdravotným neduhom musíme byť opatrní. Orechom sa však pripisuje celý rad liečivých účinkov. Ich pravidelné pojedanie môže mať vďaka obsahu zdravých tukov vplyv na stav srdca a hladinu škodlivého cholesterolu. Podľa rôznych zdrojov sú tiež prevenciou cukrovky 2. typu. 

5. Sú prirodzene bezlepkové a vegánske

Ideálne orechové krémy majú väčšinou veľmi jednoduché zloženie bez živočíšnych a iných vedľajších látok. Ľudia trpiaci neznášanlivosťou lepku si ich môžu bezstarostne užiť, rovnako ako tí, ktorým nie je ľahostajná krutosť potravinového priemyslu.

Orechové krémy od GOODIE z jednoduchých ingrediencií 

Na trhu nájdete takmer nepreberné množstvo orechových produktov. Hovorí sa im krémy, maslá, spready, nátierky... Sú módne a ich chuť si užívajú stravníci všetkých vekových kategórií. Pozor však na ich zloženie. Kvalitné orechové krémy obsahujú minimum ingrediencií a väčšinou si vystačia iba s orechmi. Dá sa do nich ale všeličo natlačiť, napríklad cukor, palmový tuk, stabilizátory, dochucovadlá a rôzne éčka. Tie v krémoch od GOODIE nenájdete.

Orechové krémy vyrábame už 5 rokov a ich obľuba je obrovská. Osvojiť si ideálny výrobný postup ale nebolo jednoduché. ,,Na začiatku sme kúpili stroj, ktorý vôbec nefungoval. Prehrieval sa a orechy ničil. Došlo nám, že výroba musí ísť na nižšie otáčky,“ načrtáva Kristína Durasová, ktorá za našou značkou stojí. Ďalší stroj už síce vytváral správnu konzistenciu, krémy ale stále neboli ideálne. A tak sme hľadali ďalej a inšpiráciu našli vo výrobe čokolády, kde kakaové bôby spracovávajú žulovými kameňmi a dosahujú zamatovo jemný výsledok. Kúpili sme teda ďalší stroj a skutočne! Vznikli dokonale jemné orechové krémy

Rôzne druhy konzistencie

Čo človek, to iné preferencie, čo sme v GOODIE pochopili. Niektorí ľudia majú radi jemnú konzistenciu, iní zase hrubšiu. V sortimente preto nájdete dve edície orechových krémov. Tie s čiernou etiketou sa vyrábajú dlhšou cestou a sú jemnejšie, tie s bielou etiketou vznikajú rýchlejšie a ich ráz je drsnejší.

Kokokešu 140 g

Jemný orechový krém, ktorý svojou chuťou a výživovými hodnotami poteší každú bunku tela.

 

Arašidy 300 g

Orechová klasika v tej najzdravšej podobe (len prvotriedne arašidy a nič viac) dodáva poriadnu dávku energie

Nugát 140 g

Zdravá alternatíva liesko orieškových nátierok obsahuje lieskové orechy v tej najvyššej kvalite, BIO kokosový nektár a himalájsku soľ.

  

Kešunátor 140 g

V GOODIE vytvárame produkty podľa preferencií našich zákazníkov. Zloženie tohto krému z kešu orechov a ďalších prírodných prísad má na svedomí instagramerka Evinator



A ako ich jesť? Napríklad len tak na lyžičke, sú totiž doslova návykové. Príjemne ozvláštnia lievance a kaše, či si ich môžete natrieť na svoje obľúbené pečivo. Nás najviac baví do nich namáčať čerstvé aj sušené ovocie. Zaujímavé sú ale aj na slano, napr. na steaky či ako súčasť omáčok.

Máte radi orechové krémy? Aký je váš favorit?



Autor: Lída Dubinská
Tisk