S modernými výživovými smermi sa doslova roztrhlo vrece a preto snáď nemôže byť ani prekvapením, že sa medzi nimi objavila aj teória stravy podľa krvných skupín. Áno, čítate správne!

Akokoľvek zvláštne táto strava môže znieť, možno, že vás článok o histórii a evolúcii krvných skupín nakoniec prekvapí a v niečom sa nájdete.

V článku sa dozviete:

  • Ako to, že strava ovplyvňuje našu krv a naopak?
  • Základné princípy stravovania podľa krvných skupín
  • Odporúčaná strava pre 0, A, B a AB krvnú skupinu
  • Výhody a nevýhody

Krv a strava, čo majú spoločné?

Všetci ju poznáme, všetci ju máme. Krv. Väčšina z nás ju vôbec nevníma, pre niektorých je strašiakom, na ktorý sa nemôžu ani pozrieť. Tak či tak, zaisťuje v tele rad životne dôležitých funkcií a nemožno bez nej žiť. Okrem iného tiež pomocou krvnej plazmy rozlišuje, či sa v tele nachádzajú vlastné alebo cudzie látky a tie nepriateľské ničí. Pre túto prácu najčastejšie využíva antigén so špecifickou chemickou štruktúrou krvnej skupiny, ktorý má za úlohu vytvoriť obranné protilátky a nepriateľa takzvane aglutinovať. Aglutinované bunky, vírusy, baktérie, začnú byť priľnavé, lepkavé a začnú sa zhlukovať, čo uľahčuje ich konečné odstránenie z tela preč.

Strava podľa krvných skupín stavia na tvrdení, že nielen baktérie, vírusy a parazity, ale aj niektoré potraviny majú schopnosť vyvolať s konkrétnymi antigénmi reakciu aglutinácie. Majú to spôsobovať určité lektíny (rôznorodé bielkoviny) vyskytujúce sa v potrave človeka, na ktoré môže antigén konkrétnej krvnej skupiny reagovať útočne. Aglutinované lektíny k sebe môžu kdekoľvek v organizme zhlukovať ďalšie nežiaduce látky (baktérie, vírusy), čo môže následne vyvolať neprimeranú obrannú reakciu organizmu, kedy sa k vlastným bunkám začne správať ako k cudzím – typickým príkladom sú autoimunitné ochorenia.

Základné princípy a odporúčania pre jednotlivé krvné skupiny

Teória diéty podľa krvných skupín sa zakladá na fakte, že každá z krvných skupín má uložené iné genetické rysy predkov a to vrátane toho, ako sa počas evolúcie stravovali. Princípy preto určujú, aké konkrétne potraviny (nie) sú pre zdravie človeka prospešné vzhľadom na (pre)dispozície, ktoré si so sebou daná krvná skupina „nesie“ z minulosti. Výsledkom odporúčanej stravy má byť nielen dobré zdravie, ale aj prirodzene optimálna telesná váha.

  • krvná skupina 0 - lovec

Najstaršia krvná skupina zo všetkých, ktorá vznikla v čase, keď prevládal lov. Ľudia s „nulkou“ často trpia citlivosťou na lepok, mávajú alergie, intolerancie, kožné problémy a často ich trápi chronické zápalové ochorenie tráviaceho traktu.

  • ✅ mäso, v obmedzenom množstve ovocie a zelenina
  • ❌ obilniny, strukoviny, mliečne výrobky, orechy

VEDELI STE, ŽE? Krvnú skupinu 0 má 45% svetovej populácie a diétou odporúčaná strava sa veľmi podobá paleo strave.

  • krvná skupina A - poľnohospodár

Predkovia tejto krvnej skupiny boli skôr zberači, ktorí konzumovali z väčšej časti iba rastlinnú stravu. Ľudia s A sú náchylní na ochorenie srdca, vysoký cholesterol a diabetes.

  • ✅ zelenina, ovocie, obilniny, strukoviny, orechy
  • ❌ mäso, mliečne výrobky

VEDELI STE, ŽE? Krvnú skupinu A má 33,5 % svetovej populácie a diétou odporúčaná strava sa veľmi podobá vegetariánskej a vegánskej strave.

  • krvná skupina B - kočovník

(R)evolučná skupina, ktorá má v génoch ako živočíšnu, tak rastlinnú stravu. Ľudia s B často trpia na autoimunitné ochorenie nervového systému a vírusové infekcie.

  • ✅ mäso, mliečne výrobky, ovocie, zelenina, obilniny, strukoviny
  • ❌ lepok, orechy

VEDELI STE, ŽE? Krvnú skupinu B má 16 % svetovej populácie.

  • krvná skupina AB

Najmladšia krvná skupina, ktorá vznikla premiešaním predkov A a B. Ľudia s AB sú náchylní k chudokrvnosti a civilizačným chorobám všeobecne.

  • ✅ mäso, mliečne výrobky, ovocie, zelenina, obilniny, strukoviny, orechy
  • ❌ kofeín, alkohol

VEDELI STE, ŽE? Krvnú skupinu AB má 5,5 % svetovej populácie.

TIP: Chcete vedieť, prečo je dôležitá nielen vaša krvná skupina, ale aj krvná skupina vašich rodičov alebo dokonca starých rodičov? Na kompletné pochopenie stravy podľa krvných skupín odporúčame preštudovať knihu Výživa a krvné skupiny od autora Peter J. D´Adamo.

V Goodie si vyberie každá krvná skupina!

coffree-goodie

COFFREE - PÚPAVOVÝ KÁVOVINOVÝ NÁPOJ 75 G

Vonia ako káva, chutí ako káva, ale nie je to káva? Chuťovo vyladená čisto prírodná zmes z koreňov púpavy a čakanky, ktorá navyše podporuje normálne trávenie, normálnu funkciu pečene, pôsobí ako prebiotikum a pomáha kontrolovať telesnú hmotnosť.

348-1_lyomaliny

LYOFILIZOVANÉ MALINY 20 G
Lyo maliny nielen pre zberačov, ocenia ich určite aj lovci! :) Vďaka šetrnému spracovaniu lyofilizácie si uchovávajú väčšinu pôvodných vlastností ako je vôňa, chuť, farba a živiny.

pasta zeleny hrasek-2

CESTOVINY PROTEÍNOVÉ - 100% ZELENÝ HRÁŠOK - FUSILLI BIO 250 G

Bezlepkové cestoviny zo 100% BIO múky zo zeleného hrášku sú vhodné pre vegánov, deti, športovcov aj pre chudnúcich do redukčných jedálnych lístkov.

reenpowersupermix

GREEN POWER SUPERMIX BIO 150 G
Unikátna kombinácia zelených superpotravín obsahuje vysoké množstvo chlorofylu, vitamínov a antioxidantov. Prispieva k celkovému prečisteniu a povzbudeniu organizmu, podporuje funkciu pečene a tráviaceho traktu, pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a kontrolovať telesnú hmotnosť.

Výhody a nevýhody diéty podľa krvných skupín

Strava podľa krvných skupín preferuje jedálniček bohatý na zdravé čerstvé suroviny, bez priemyselne spracovaných potravín a polotovarov. Takáto strava je prospešná sama o sebe a môže človeku skutočne pomôcť cítiť sa lepšie vo všetkých smeroch (psychicky, fyzicky aj zdravotne).

Na základe niekoľkých tisícok vedeckých štúdií však vedci došli k záveru, že v súčasnosti neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali akékoľvek zdravotné prínosy diéty podľa krvných skupín [1]. Ale, čo nie je môže byť a na všetkom možno nájsť zrnko pravdy, práve genetické dispozície patria medzi témy, ktoré sú aj pre modernú vedu stále zahalené tajomstvom…

ZAUJÍMAVOSŤ: Riziko aglutinácie alebo zhlukovania bolo vedecky potvrdené iba u zanedbateľného množstva lektínov z určitých druhov surových (nevarených) strukovín.

  • pár zaujímavostí na záver

Ľudia s krvnou skupinou 0 majú až o 66 % nižšie riziko rozvoja ťažkej formy malárie [2].

Ľudia s krvnou skupinou A majú vyššiu pravdepodobnosť vzniku krvnej zrazeniny, oproti tomu ľudia s krvnou skupinou 0 majú vyššiu pravdepodobnosť zlej zrážanlivosti krvi a poruchy krvácania.

Ženy s krvnou skupinou 0 majú zvýšené riziko hypertenzie vyvolanej tehotenstvom.

Ľudia s krvnou skupinou B majú nižšie riziko tvorby obličkových kameňov [3].

Čo si myslíte vy o strave podľa krvných skupín? Skúšali ste? Alebo sú pre vás jej princípy veľmi zložité? Dajte nám vedieť, tešíme sa na vaše názory! :)

1. Blood type diets lack supporting evidence: a systematic review, Leila Cusack and collective, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, Epub 2013 May 22.
2. Blood group O protects against severe Plasmodium falciparum malaria through the mechanism of reduced rosetting, J. Alexandra Rowe and collective, pnas.org, September 10, 2007
3. Study reports links between blood types and disease risks, elifesciences.org, Apr 27, 2021

Autor: Nicola Trompischová
Tisk