Denne sa vraj na svete vypije 2,25 miliardy kávových šálok. Tiež patríte medzi tých, čo kávu často pijú, ale vlastne o nej nič nevie? Poďme to spoločne týmto článkom zmeniť!

Zoznámte sa s kávovníkom

Káva podľa starej legendy pochádza z Etiópie, konkrétne z oblasti Caffa. Tamojší pastier kôz si v dávnych dobách všimol, že sú jeho zvieratá po jedení zvláštnej rastliny oveľa aktívnejšie. Objavil tak kávovník a jeho blahodárne účinky. Kávovník je ovocný strom plodiaci kôstkovice. V spojitosti s kávou hovoríme o zrnách, zrná ako ich poznáme sú ale v skutočnosti kôstky kávových čerešní. Určite ste počuli o arabike a robuste. Sú to druhy kávovníkov. Arabica pochádza z kávovníka arabského, robusta z kávovníka statného

Káva kyslá alebo horká

Ako to, že káva chutí rôzne? Ovplyvňuje to druh kávovníka, z ktorého konkrétne zrná pochádzajú. Nie sme baristi, nebudeme zachádzať veľmi ďaleko, ale ako základné sa hodí vedieť:

Kyslosť - ARABICA

Arabica tvorí asi 75% svetovej produkcie kávy. Jej hlavnou vlastnosťou je lahodná chuť a typicky rôzna miera kyslosti. Rôznym krížením arabiky vznikajú jej poddruhy a tie potom vynikajú rôznymi chuťovými podkresmi, napríklad lesným ovocím, orechmi a pod. Arabica je náročná na pestovanie, vyžaduje teploty okolo 20 ° C a žne sa až po šiestich rokoch rastu. Zbiera sa ručne. Zrnká sa vyznačujú zelenou farbou s modrastým odtieňom a krivou ryhou. Pestuje sa predovšetkým v Strednej a Južnej Amerike, v Afrike av Austrálii. 

Horkosť - ROBUSTA

Robusta je chuťovo robustná. Jej chuť je plná a veľmi horká. Aj ona sa ale mieša a kríži a je základom pre jemnejšie poddruhy kávy. Narozdiel od arabiky nie je tak náročná na pestovanie, žne sa už po dvoch rokoch. Zbiera sa strojovo. Jej zrnká majú uprostred rovnú ryhu a sú svetlo zelené s hnedastým alebo šedým odtieňom. Pochádza z Južnej Ameriky, kde sa aj naďalej výdatne pestuje, ale nájdeme ju aj v Ázii, napr. vo Vietname

Vyváženosť - MIX

Málo kedy pijeme iba jeden druh kávy. Jej kyslosť alebo horkosť by bola taká výrazná, že by sa pravdepodobne nedala piť a preto sa arabica s robustou mieša. Podľa chuťovej preferencie preto voľte vyšší podiel jednej alebo druhej. 

Káva a účinky pre zdravie

Chutná, voňavá, ale aj zdravá, taká je kvalitná káva. Samozrejme keď sa pije v rozumnom množstve. Komplikácie spôsobuje kofeín, ktorého by sme denne nemali prijať viac ako 400 mg, čo zodpovedá tak 3 až 4 šálkam kávy. Teraz ale k tým účinkom - káva stimuluje mozog, to je neoddiskutovateľný klad kofeínu. Telu dodáva antioxidanty, obsahuje ich zhruba 200 druhov. Potláča tiež sklony k depresii, čo je podporené aj jej vôňou. Za zmienku stojí aj skutočnosť, že podporuje športové výkony. Jej zložky podporujú myseľ aj „nakopávajú“ telo a tak si ju s obľubou pred výkonom dávajú napríklad bežci. Čo je nesmierne dôležité - káva podporuje trávenie. Žalúdok sa vďaka nej totiž ľahšie vyrovnáva so skonzumovanou stravou

2 zdravotné zaujímavosti, pri ktorých je dobré spozornieť.

  • Káva by sa mala piť aspoň hodinu po jedle. Prečo? Pretože na seba viaže železo a tým zhoršuje a spomaľuje trávenie, pokiaľ sa vypije bezprostredne. Ideálne je dať si kávu pred jedlom, pretože zvyšuje produkciu žalúdočných štiav a žlče.
  • Veľkým a dávno vyvráteným mýtom je, že káva dehydratuje. Nie je to tak, v rámci pitného režimu ju normálne zaraďujme do svojho príjmu (ale kávička samozrejme nesmie byť jediné, čo pijeme).  

Kávu? Ponúknite si nielen ju! 

Zdravé veci sú niečo pre nás, veď nás poznáte. Ani kávu a s ňou spojené radosti sme preto nevynechali z nášho sortimentu.

Máte ju radi kvalitnú, zrnkovú? Vyskúšajte niektorú našu, praženú v malej rodinnej pražiarni na juhu Čiech. Všetka produkcia tejto pražiarne je výsledkom sociálneho podnikania, zamestnáva totiž osoby so zdravotným hendikepom.

Pochutnejte si na některé z našich káv!

  • Gold Blend Espresso  - zmes arabiky (82%) a robusty (18%) - hladká chuť, striedma kyslosť, bohatá créma;

  • Columbia Supreme - jednodruhová arabika so strednou intenzitou „tela“ a zvýšenou ovocitosťou;

  • Peru SHB Organic - arabika v BIO kvalite vyznačujúca sa sviežou a sladkastou chuťou kakaa; 

  • India Mansooned Malabar - káva druhu Mansonded - monzúnová, ktorá je úplne unikátna svojim špecifickým spracovaním, pretože je 12 - 16 týždňov vystavená vetru a dažďu, čím stráca svoju kyslosť a získava vyzretú chuť.

Ľudia s vysokým tlakom alebo tehotné ženy kávu piť nemajú. My pre nich máme alternatívu – púpavový kávový nápoj Coffree, ktorý ako káva chutí aj vonia.

Milovníkov kávy poteší náš orechový krém Káva zložený z bio kávy, mandlí a datlí. Je taký dobrý, že býva veľmi často vypredaný, napríklad v čase písania tohto článku…

A aby sme nezabudli! Na pitie kávy aj iných horúcich nápojov sa skvele hodí náš krásny a ekologický Good karma mug.



Káva nie je po rope druhou najcennejšou komoditou len tak. Nech vám jej pitie robí iba dobre!



Autor: Lída Dubinská
Tisk