Brokolicová polievka s lahôdkovým droždím
čas přípravy: 30 min.
Vyskúšajte jednoduchý a rýchly recept na vynikajúcu brokolicovú polievku. Brokolica je doslova nutričný poklad – bohatá na vitamín C, vlákninu a antioxidanty, ktoré podporujú imunitu a bojujú proti voľným radikálom. Lahôdkové droždie pridá nielen jemnú syrovú chuť, ale aj dávku bielkovín, vitamínov skupiny B a ďalších prospešných látok. Vďaka olivovému oleju a rastlinnej smotane je polievka navyše ľahká a vhodná aj pre vegánov. A do polievky bez problémov zužitkujete celú brokolicu, pretože stonky sú rovnako výživné ako ružičky a bola by škoda ich vyhodiť.
Autor: Iva Kocová
Tisk
Ingredience
- 1 stredne veľká brokolica
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 stredne veľký zemiak
- 1 liter zeleninového vývaru
- 3 lyžice lahôdkového droždia
- 100 ml rastlinnej smotany
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- štipka muškátového orieška
Postup
- Brokolicu rozdeľte na ružičky, stopky očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Zemiak ošúpte a nakrájajte na kocky. Cibuľu nasekajte nadrobno.
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej a orestujte na ňom cibuľu do sklovita.
- Do hrnca pridajte brokolicu (vrátane stopiek) a zemiak. Zalejte zeleninovým vývarom, aby bola zelenina ponorená. Priveďte k varu, potom stíšte plameň a varte približne 15 minút, kým brokolica a zemiaky nezmäknú.
- Pridajte lahôdkové droždie, štipku muškátového orieška, soľ a čierne korenie. Premiešajte.
- Polievku rozmixujte ponorným mixérom dohladka. Ak je príliš hustá, pridajte trochu vývaru alebo vody.
- Prilejte rastlinnú smotanu a premiešajte. Polievku krátko prehrejte, ale už nevarte.
- Ochutnajte a dochuťte podľa potreby. Podávajte teplú, ideálne s krutónmi, čerstvým pečivom alebo posypanú ďalšou lyžičkou lahôdkového droždia.
Svoje výtvory podľa Goodie receptov nezabudnite označovať na sociálnych sieťach @Goodierecepty. Prajeme vám dobrú chuť!